Sub egida Fundației Alma Mater Napocensis, o echipă de cadre didactice și studenți ai UBB propun un proiect de informare, educare și conștientizare a publicului asupra importanței arborilor remarcabili din parcurile administrate de UBB la nivelul municipiului Cluj-Napoca.
In anul Centenarului UBB, celebrarea arborilor seculari remarcabili din parcurile UBB este o activitate firească și necesară, cu atât mai mult cu cât, probabil, aceste elemente vii sunt singurii martori, supraviețuitori ai începuturilor celor o sută de ani de universitate românească la Cluj (1919-2019). Initiativa este în concordanță cu obiectivele și/sau aspirațiile Strategiei „UBB Goes Green” și cu cele ale Comisiei de Biodiversitate și Dezvoltare Sustenabilă a UBB.
Lect. Dr. Viorel Arghiuș, Conf. Dr. Tibor Hartel, Lect. Dr. Vlad Măcicășan, Gabriela Popa, alături de studenți de la Facultatea de Știinta și Ingineria Mediului și Facultatea de Biologie și Geologie vor concepe și publica pe site-ul Fundației UBB un catalog electronic al arborilor bătrâni din parcurile UBB. De asemenea, se vor realiza panouri turistice informative cuprinzând localizarea arborilor și traseele turistice de acces pentru fiecare parc. Vor fi amplasate sisteme de împrejmuire și protecție a arborilor foarte bătrâni și a unor plăcuțe de avertizare asupra pericolelor care pot apărea (in cazul unor plopi seculari).
Dupa finalizarea proiectului, se intenționează propunerea extinderii lui și la nivelul celorlalte instituții care gestionează spații verzi la nivel municipal și chiar la nivelul Consiliului Local al Municipiului Cluj-Napoca.