- Acest eveniment a trecut.
SPECTACOLUL „DESPRE EXPERIENȚA EXILULUI – ÎNTRE MUZICĂ, PSIHOLOGIE ȘI CULTURĂ”, DESFĂȘURAT LA UBB
12.11.2022 @ 7:30 pm - 9:30 pm
Fundația UBB, în colaborare cu revista Dilema Veche, organizează spectacolul „Despre experiența Exilului – între Muzică, Psihologie și Cultură”. Evenimentul va avea loc sâmbătă, 12 noiembrie 2022, de la ora 19.30, în Auditorium Maximum al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB).
Intrarea se face pe bază de bilet sau invitație, fondurile atrase fiind utilizate de Fundația UBB pentru cauze umanitare și educaționale.
Denumire: Fundația Alma Mater Napocensis
Cod de identificare fiscală: 5567031
IBAN: RO19BTRLRONCRT0PB6492406, deschis la Banca Transilvania.
O altă metodă prin care se poate realiza donația (pe lângă cea care implică Ordinul de Plată) este accesarea link-ului https://fundatia.ubbcluj.ro/doneaza/. După accesarea acestuia vor trebui introduse suma, numele și prenumele și adresa de e-mail.
Ana Silvestru (pianist) va interpreta la pian piese de Bela Bartok, Gioacchino Rossini și Igor Stravinsky. Daniel David (psiholog) și Voinescu Sever (redactor șef Dilema veche) vor comenta tema exilului și relația cu muzica și viața compozitorilor interpretați.
Ana Silvestru este pianistă, absolventă a Universității Naționale de Muzică din București, a unui program de master la Universitatea din Zurich (cu Konstantin Șerbakov) pentru statutul de solist concertist și a unor de stagii de pregătire în străinătate cu personalități precum Dmitri Bashkirov și Lazar Berman. ”Extrem de talentată” (Konstantin Scherbakov), „strălucit înzestrată, cu un temperament artistic viu, un sunet splendid şi un repertoriu vast” (Dmitri Bashkirov), pianista Ana Silvestru a început studiul muzicii la liceul “George Enescu” din București (finalizat la clasa Ileanei Busuioc), iar după terminarea studiilor de licenţă la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti (clasa Viniciu Moroianu), a absolvit atât studiile de master, cât şi prestigioasa diplomă de solist concertist cu cea mai înaltă distincție la clasa lui Konstantin Scherbakov la Universitatea de Arte din Zürich. De-a lungul anilor a primit sfaturile unor maeştri precum: Lazar Berman, Dmitri Bashkirov, Daniel Fueter, Margreet Honig, Larisa Gergieva, Fabio di Casola, Radovan Vlatkovic, Karl-Heinz Kaemmerling, Bernard Ringeissen, Ronald Brautigam, Rolf-Dieter Arens. Premiile naţionale şi internaţionale, precum şi bursele obţinute de-a lungul anilor (între care şi premiul I la Festivalul Muzicii Maghiare din 2005, sau premiul acordat celui mai bun pianist din cadrul festivalului internaţional “The international Grand Prix of Romania Trophaeum Artis Cantorum), i-au deschis porţile unor importante scene din Franţa, Spania, Italia, Austria, Germania, Olanda, Elveţia, Polonia, Ungaria, Serbia, Cehia, Israel, Japonia, Bhutan, în săli precum: St. Martin in the Fields în Londra, Gedächtniskirche, Tonhalle Zürich, Musikkollegium Winterthur, Bunkamura Tokyo, Universitatea de Studii Ebraice din Ierusalim, Catedrala Simon şi Juda din Praga, Universitatea Fryderyk Chopin din Varşovia, în festivaluri precum: Musikwoche Braunwald, Meisterinterpreten în Rüti, Festivalul de Literatură de la Solothurn, Festivalul Religiilor din Zürich, Festivalul Wagner (Zürich), Archipel (Geneva), Festivalul de la Salzburg, Dilema Veche (2016, 2021). În 2020 a interpretat Sonata de Liszt pentru baletul “Marguerite et Armand” în cadrul programului “Alina Cojocaru Dream Project” din Japonia, într-o distribuţie din care au făcut parte Alina Cojocaru, Johan Kobborg, Serghei Polunin şi Tokyo Ballet. Atât audiobookul “Fremd bin ich eingezogen, fremd zieh’ wieder aus”, care cuprinde ciclul Winterreise de Franz Schubert, lansat în 2015, avându-l ca partener pe Tamas Henter, cât și albumul “Irresistible dreams of a pianist”, lansat în 2016, s-au bucurat de aprecierea unanimă a criticilor, regretatul Victor Ekenasy scriind că „Este, neindoielnic, atat o realizare muzicala, cât și una grafică de mare rafinament și design, ce ar putea fi luate ca model și în lumea editorială românească”. În anul 2018 a apărut la Editura Bäschlin audiobookul Mond Aus! (autor: Dana Grigorcea, la pian: Ana Silvestru).
Daniel Davideste profesor de psihologie clinică și psihoterapie (științe cognitive clinice), rectorul UBB, președintele Asociației Psihologilor din România, membru al Academiei Române și al Academia Europaea, unul dintre cei mai cunoscuți psihologi în spațiul public și cultural românesc.
Sever Voinescueste absolvent de drept al Universității din București, fost om politic, actual intelectual public, redactor-șef al revistei de cultură Dilema veche, una dintre vocile de referință a jurnalismului cultural românesc.
”Incontestabil, clarinetistul numărul 1 al Elveției” (”Musik & Theater”), câștigătorul prestigiosului concurs de la Geneva (1990), al premiului ”Grand Prix Patek Philippe”, ”Muzicianul elvețian al anului” (1998), Fabio di Càsola este unul dintre cei mai importanți clarinetiști contemporani.
După câștigarea premiului I la Concursul de la Geneva, Fabio di Càsola a fost invitat ca solist de unele dintre cele mai importante orchestre (Russian National Orchestra, the Prague Chamber Orchestra, Orchestre de la Suisse Romande, Orchestra della Svizzera Italiana, Lucerne Festival Strings, Camerata Zürich, Musikkollegium Winterthur), în festivaluri precum: Berliner Festspiele, Lockenhaus, Evian alături de Claudio Abbado, Mstislav Rostropovici, Gidon Kremer, Heinz Holliger, Mihail Pletnev, Vladimir Spivakov, Armin Jordan, Cvartetele ”Carmina” și “Sine Nomine”.
Interpretarea excepţională a concertului de Mozart de la Tonhalle Zürich a avut ca urmare publicarea mai multor CD-uri sub egida SONY, dintre care înregistrarea lucrărilor pentru clarinet de Carl Maria von Weber a fost “Editor’s Choice” a revistei Grammophone.
Fabio di Càsola este profesor de clarinet şi muzică de cameră la Universitatea de Arte din Zürich, director artistic al festivalului “Klang” şi membru în juriile unor competiţii precum: ARD, Capri, Assisi, Bari etc.
Violonistul Rafael Butaru este în prezent concertmaistrul Filarmonicii „George Enescu” din București și al Operei Naționale.
De-a lungul carierei concertistice a intepretat alături de muzicieni de prestigiu precum: Marin Cazacu, Dorin Marc, Liviu Prunaru, Răzvan Popovici, Răzvan Suma, iar în cadrul Festivalului SoNoRo, alături de Gilles Apap, Reto Bieri, David Cohen, Daishin Kashimoto, Diana Ketler, Bjørg Lewis, Răzvan Popovici, Alexander Sitkowetsky, Daniel Rowland, Serghei Malov, Alina Pogostkina etc.
Este câștigător a numeroase premii la concursuri naționale și internaționale și a participat la cursuri de măiestrie precum cursul de orchestră și vioară susținute de Adam Fischer și membri ai Orchestrei Filarmonicii din Viena; cursuri de muzică veche și perfecționare instrumentală susținute de Dieter Weitz, Cristoph Wyneken, cursurile internaționale de muzică de cameră susținute de Chilingirian și Amadeus Quartet în Londra, Stefan Metz-Orlando Quartet și Devich Sandor-Bartok Quartet.
Este numit “Prieten al Fundației Principesa Margareta a României” în cadrul programului național ”Tinere Talente”, în urma invitației ca lector și mentor la masterclassul de pregătire a tinerilor muzicieni și membru al juriului în cadrul selecției bursierilor, din 2015 până în prezent.
Activitatea solistică a sa include concerte susținute în cadrul stagiunii Filarmonicii „George Enescu” , Radiodifuziunii Române cu Orchestra Națională Radio și Orchestra de Cameră, cu Orchestra Română de Tineret, în cadrul Festivalului Internațional ”George Enescu”, Festivalul Internațional ”Sergiu Celibidache”, Festivalul Enescu și Muzica Lumii, Young Euro Classic, TIFF, Festivalul Internațional de Muzică de Cameră SoNoRo și numeroase concerte în stagiunea filarmonicilor din țară.
Împreună cu ansamblul ”ArGenTango” au susținut deja două turnee naționale, numeroase concerte internaționale de mare succes, rezultând și un CD înregistrat în concert „Live at Sala Radio”, alături de Analia Selis, Omar Massa, Mariano Castro și Răzvan Suma.
Este membru ”Romanian Chamber Orchestra”, sub bagheta maestrului Cristian Măcelaru.
Este membru al ”Ludens Piano Trio”, al ansamblului de muzică veche ”I Ludici”, alături de care concertează frecvent în cadrul Festivalului SoNoRo, Vara Magică, Enescu și Muzica Lumii și al ansamblului de muzică veche ce organizează ”Bucharest Early Music Festival”.